Недоверие в демократичните институции показва ново проучване

Гласоподавателите в 19 страни, включително три от най-големите световни демокрации – САЩ, Бразилия и Индия, са скептични към честността на изброите, а много от тях предпочитат недемократичен лидер. Това показва ново проучване на обществените нагласи, осъществено от Международния институт по демокрация и изборна подкрепа (IDEA). Заключението е, че „демократичните институции не оправдават очакванията на хората.“

„Отдавна е време да се фокусираме върху разговора за бъдещето на демокрацията; този анализ е малка, но важна първа стъпка към това.“ написаха от организацията.

Статистическата грешка на проучването е около 2-4 %, а от всяка страна участват около 1500 души, което е представителна извадка.

В 17 страни, по-малко от половината граждани са доволни от правителствата си.

В 8 страни „повече хора предпочитат силен лидер, който да не се занимава с избори или парламент“, като Индия и Танзания се отличават с високи нива на подкрепа за такъв лидер.

Само в 4 страни „мнозинството има усещане, че се справя по-добре икономически, в сравнение с родителите си.“ се казва в доклада.

В повечето страни, малцинствата изпитват повече съмнения в честността на изборите.

В 18 от страните, по-малко от половината граждани вярват на съдебната система, а Дания е единствената държава, където мнозинството има доверие в достъпа до и в справедливостта на съда.

Проучването включва Бразилия, Чили, Колумбия, Дания, Гамбия, Индия, Ирак, Италия, Ливан, Литва, Пакистан, Румъния, Сенегал, Сиера Леоне, Соломоновите острови, Южна Корея, Тайван, Танзания и САЩ.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари