Швейцарски медии: решението на Европейския съд вреди на демокрацията

Медии в Швейцария смятат, че решението на Европейския съд по правата на човека, което осъжда правителството на страната поради несправяне с политиката по климата вреди на демокрацията.

Според решението по дело, заведено от 2000 швейцарски дами срещу правителството на страната, Швейцария не е направила достатъчно, за да се пребори с климатичните промени. Това обаче поставя правен прецедент и повече хора ще завеждат такива дела.

Групи и организации за опазване на околната среда посрещнаха новината с радост, но според някои влиятелни  медии в страната, това решение ще подхрани страховете, че съдебната система се свързва с политиката.

„Абсурдната присъда срещу Швейцария: Страсбург преследва климатични политики от съдийската скамейка“ гласи заглавие на вестник с политическа ориентация център-дясно.

По-нататък статията описва решението като „активистка юриспруденция“, която полага основите за „всевъзможни твърдения“.

От медията смятат, че ищците, които са по-възрасни, се превръщат в пионки на лобисти за околната среда, а те искат да използват съда, за да заобиколят демократичния дебат.

На референдум, Швейцария гласува за намаляване на емисиите с 50 % от нивото през 90-те до 2030 г. и правителството започва да предприема такива мерки, но при нов референдум от 2021г., целите са променени.

Друга медия в страната нарича решението „спорно“ и предупреждава, че то ще засили разделението относно климатичните политики.

Медии вляво на политическия спектър също не приемат решението и подчертават ограниченията пред страната, за постигане на климатичните цели. Те смятат, че демокрацията ще пострада, ако съдът започне да определя политиките и обръщат внимание, че решението може да се тълкува като намеса в политиката на страната, а това може да се ползва и срещу активистите за околна среда. В случай, че гласоподавателите решат, че „зелени“ партии предпочитат да ползват съда, за да си прокарват целите, те могат да ги изхвърлят от политиката.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари