Новият президент на Шри Ланка заема поста си

Ранил Викремесингхе, новият президент на Шри Ланка, днес встъпва в длъжност. Състоя се официалната церемония по полагането на клетвата, която се проведе в Парламента.

Новият президент беше избран вчера, като получи 134 гласа. Неговите опоненти успяха да завоючват 3 и 82 гласа, които се оказаха крайно недостатъчни. В гласуването взеха участие 223 депутати.

Традиционно всеки президент, които застава начело на страната, се избира за пет години, но в случай, че той пожелае своето оттегляне преди да е завършил своя мандат, законите и конституацията гласят, че ноеозибваният президент трябва да е избран от главния законодателен орган.

Имаше известна политическа криза, която достигна пика си, когато група от протестиращи окопираха резиденциите на президента и премиера. Веднага след това тогавашният президент Раджапакса избяга от Шри Ланка. Около сто души получиха травми при тези конфликти.

Малко по-рано беше обявено, че страната минава през една от най-тежките кризи, заради намаляващата чуждестранна валута и други важни консумативи.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари