НС с извънредно заседание за актуализациите на бюджетите на НЗОК

Днес Народното събрание ще проведе извънредно заседание по темата за вторите четения по промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година и в Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. В залата ще присъства и Георги Гьоков, министърът на труда и социалната политика.

Депутатите одобриха на заседание на Комисията по бюджет и финанси на второ четене промените в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване за настоящата година. Измененията на закона гласят, че всички пенсии за трудова дейност, които са били отпуснати до 31 декември миналата година, се актуализират с 10 на сто.

Пенсиите, предвидени за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2021 г., изплащаните към 30 юни добавки за ковид и индивидуалните суми, които представлявт разлика между дохода от пенсия през декември миналата година и дохода от пенсия през януари тази година, са прибавени към размера на пенсията за трудова дейност. Това се случва след прилагането на т.нар. осъвременяване с 10 на сто.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари