Обсъжда се европрограма за подпомагане на земеделците

Комисията по земеделие в НС проведе извънредно заседание в сряда и реши с пълно единодушие, че земеделците трябва да получат евродподпомагане заради войната в Украйна.

Пламен Арабовски от ПГ на „Има такъв народ“ внесе законопроекта за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители във вторник.

Ще се приложи специална мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Предстои изготвянето на наредба за прилагане на извънредната мярка на база приетите промени, за да може да се предостави финансова подкрепа в рамките на около 33 млн. евро.

Според председателят на комисията Пламен Абровски предлаганите промени са много важни и имат спешен характер. Нестабилността на настоящата политическа обстановка кара Абровски да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат наведнъж в пленарната зала.

Законопроектът включва еднократно подпомагане със сума, която ще се изплаща на земеделците до 15-ти октомври 2023-та година въз основа на заявления за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31-ви март същата година. Максималният размер на финансирането не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро на малки и средни предприятия.

За мярката е дадена възможност на държавите-членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони в размер до 5 на сто от общия принос на Европейския земеделски фонд за 2021-2022 г., за да подкрепят земеделските производители и МСП, които са значително засегнати от кризата.

По-рано днес Зорница Стратиева и Зарко Маринов от „Демократична България“ са внесли законопроект с предложения за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединението на производителите в групи и асоциации.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари