Околосветското ветроходно състезание Ocean Race

Древният испански град Аликанте се намира на средиземноморския бряг. Разположен в широкия залив, образуван от носовете Cabo de las Huertas и Cabo de Santa Pola, Аликанте е модерен град, който беше домакин на старта на последните четири издания на The Ocean Race, датиращи от 2008 г. Спечелвайки на града уникално място в историята на състезанието. Планирано е Аликанте да бъде домакин на старта на изданието през 2026 г.

Първи етап от състезанието

Първият етап от околосветското състезание е многодневен спринт, от над 3519 километра. От Аликанте, Испания до пристанището на остров Кабо Верде в Миндело на Сао Висенте.

Маршрутът за Етап 1 първо отвежда флота на запад, през Средиземно море и излиза в Атлантическия океан през, Гибралтарския проток. Оттам яхтите се отправят на юг покрай африканския бряг, покрай испанските Канарски острови и надолу към архипелага Кабо Верде. Очаква се завършването на този етап да отнеме три до четири дни. Това е най- кратката част от маршрута.

Етап 2

Кейптаун, Южна Африка е дестинацията за втория етап от състезанието. С атрактивни и неповторими гледки, въпреки че е сравнително къс, началният етап ще бъде труден. Първото предизвикателство, пред което ще се изправят екипажите, е намирането на най-бързия маршрут през сложните средиземноморски, метеорологични системи. Условията в Средиземно море могат да преминат от слаби ветрове, към силни бури, в рамките на няколко минути и екипите ще трябва да бъдат нащрек.

Другото предизвикателство са тесните и задръстени води на Гибралтарския проток. Там ще трябва да избягват безбройните търговски кораби, влизащи и излизащи от Средиземно море. Екипажите ще трябва да мислят и за бързо течащите течения, силни ветрове, и големи вълни, които преобладават в района .

След като преминат през Гибралтар, екипажите ще усетят за първи път откритите води на Атлантическия океан, докато обръщат носовете си на юг по мароканското крайбрежие. Екипажите ще трябва да бъдат особено внимателни, когато преминават покрай Канарските острови. Тази част от маршрута е известна с безветрените си участъци и екипите, трябва да внимават да не заседнат в тази част.

Финалната част

От Канарските острови отборите ще продължат на юг към финала на Сао Висенте, остров в северната част на Барлавенто, на архипелага Кабо Верде. На такъв къс етап е вероятно и двата класа лодки да бъдат плътно скупчени, докато се приближават до финалната линия, край Миндело в северната част на острова. Вятърът близо до брега, може да стане слаб и непредсказуем.

При пристигането си в Миндело екипажите ще имат само няколко дни, за да подготвят себе си и своите лодки за следващия етап. През Екватора и надолу към Кейптаун, Южна Африка. На бреговия екипаж няма да бъде позволено да работи на лодката, така че моряците ще трябва да се справят сами.

Последният етап

Седмият и последен етап ще бъде перлата на състезанието. Сложен 10-дневен етап от 4074 километра. Той отвежда флота от Хага през претъпканите морски пътища на Ламанша. През залива на Бискайя и около северния край на Испания при нос Финистере. Надолу по португалското крайбрежие, обратно в Средиземно море през Гибралтарския пролив.

Финалната линия е в Генуа, Италия

Заключителният етап от околосветското състезание с яхти е с дължина 57 968 километра. След като напуснат Хага, екипажите ще трябва да бъдат в повишена готовност, докато се състезават по френската страна на Ламанша. Той е известен със силните си приливи и опасни скалисти брегови линии. След като излезе от Ламанша при Ушант, флотът ще продължи през Бискайския залив.

От там екипажите ще преминат през атлантическото крайбрежие на Португалия. Преди да завият на изток от португалския град Лагос, към втората си среща с обикновено дивите и ветровити граници на Гибралтарския пролив. След като се върна в Средиземно море, флотът може да се сблъска със забавяне поради леките и непредвидими ветрове, които преобладават там през летните месеци.

След като преминат покрай Балеарските острови Ибиса, Майорка и Менорка, екипажите ще се насочат на североизток през Лигурийско море, към финалната линия край Генуа. Този последен етап със слаб вятър, може да изиграе лоша шега на участниците.

Следващото околосветско състезание The Ocean Race ще се проведе през 2026 година и ще започне, отново от Аликанте.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари