Откриха най-големия дълбоководен коралов риф

Изследователи описаха и картираха най-големия известен на света дълбоководен коралов риф. Той се простира на стотици километри по протежение на атлантическото крайбрежие на САЩ.

Кораловите рифове за типични за тропичните райони, но още от 60-те години е известно, че и на по-голяма дълбочина, включително в Атлантика, също има рифове. Мистерията е разкрита сега, когато технологията позволява да се създават триизмерни изображения на дъното.

Рифът се простира от Флорида до Южна Каролина и е дълъг около 500 километра. Общата му площ е три пъти колкото Националния парк Йелоустоун.

Дълбочината, на която се намира рифа е между 200 и 1000 метра. Това го различава от тропическите коралови рифове, които са на по-плитко и използват фотосинтетични симбионти, за да си набавят енергия. Светлината не достига до дълбоководните корали и те трябва да филтрират водата за енергия.

Дълбоководните рифове, подобно на тропическите предоставят убежища и храна на стотици видове животни, като акули, морски звезди, октоподи, скариди и риби. Тропичните рифове са по-добре познати на изследователите, а и по-достъпни за гмуркачи и учени, тъй като са на по-плитко. Най-големият известен такъв риф – Големият бариерен риф, край Австралия се простира на около 2000 километра.

Дълбоководни коралови рифове може би ще бъдат откривани и занапред, смятат изследователи, тъй като едва 25 % от дъното на световния океан е изследвано до момента, а и крайбрежните райони на САЩ са едва наполовина проучени.

Картирането се извършва с помощта на сонари, който създават изображения с висока резолюция, отразяващи топографията на морското дъно.

Смята се, че дълбоководните рифове са повече от тропическите, но и двете екосистеми са еднакво уязвими за климатични изменения и човешка дейност. Коралите са животни, които се прикрепят към дъното, приспособени са към специфични условия на средата и трудно се адаптират към бързите и резки промени в нея.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари