Откриха останките на най-старата известна гора

Изследователи в югозападна Англия откриват останките на най-старата известна в света гора. Това са фосили на възраст 390 милиона години – с около 4 милиона години по-стари от досегашната най-стара гора.

В гората са живели дървета от вида Calamophyton, приличащи на палми, но с тънки, кухи стебла. Те не са имали листа, а подобни на вейки структури, покриващи клоните им. Били са около 2-4 метра, а клоните им са опадали при растежа.

Гората е била жива в периода Девон, преди между 419 и 358 милиона години.

Корените на дърветата са служили за едно от нещата, които вършат и днес – задържали са почвата, стабилизирайки бреговете на реки и крайбрежия, разказва Нийл Дейвис от Кеймбридж, един от авторите на изследването.

Откритията показват и скоростта на развитие на гората. В нея има само един вид дървета, докато в досегашната най-стара гора, открита в щата Ню Йорк, растат повече видове.

Това показва колко бързо се променя околната среда. В рамките на геологичната скала, 4 милиона години са едно мигване, но то разкрива много по-голямо биоразнообразие, което е в основата на стабилността на екосистемата на планетата.

Дърветата в праисторическата гора предоставяли убежища за безгръбначни, а вероятно и храна. Открити са отпечатъци и следи от древни членестоноги, които са се заравяли в субстрата под дърветата.

Слоят скала, в който са намерени останките от гората продължава в Германия и Белгия, като и там са открити подобни останки, което допринася за още по-добро разбиране на околната среда в тези далечни епохи.

Както често се случва в тази област на изследвания, откритията до голяма а степен са плод на късмет.

„Изненадахме се, че открихме гора, защото това е част от света, която е изследвана продължително и внимателно и досега никой не е открил това.“ казва Дейвис.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари