Открити са пукнатини в 4 помпи, захранващи с вода ядрения реактор „Олкилуото-3“

Операторът на атомната електроцентрала съобщи, че са били открити пукнатини от по няколко сантиметра в четирите помпи, които захранват с вода ядрения реактор „Олкилуото-3“ във Финландия.

За този проблем беше съобщено вече по-рано този месец, като пускането на реактора беше отложено за 27-ми декември. Все още не се знае дали проблемът няма да наложи още едно отлагане.

Тези щети по най-големия ядрен реактор в Европа могат да създадат проблеми на Финландия. Електропреносният оператор предупреди, че може да се стигне до режим на тока през зимата, ако „Олкилуото-3“ не бъде пуснат в редовна експлоатация.

Операторът на атомната електроцентрала каза още, че причината за пукнатините все още не се знае. Той заяви, че ще съобщи, ако се наложат промени в графика на пускането на реактора.

Припомняме, че реакторът „Олкилуото-3“ се строи от 2005-та и по план трябваше да влезе в експлоатация още през 2009-та година, но имаше сериозни технически проблеми, които причиниха забавяне и повишаване на цената му.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари