Овощарите в Севлиево предупреждават

Черешовите насаждения в Силистра масово се унищожават от собствениците си. Същото ще се случи и с кайсиевите насаждения. Земеделският производител Мирослав Черников вече е започнал да изкоренява стопанството си от 140 декара череши.

Той споделя, че е очаквал тазгодишната кампания с череши да е трудна и да има пречки, но не е очаквал, че всичко ще продължи с добив на дървен материал за производство на фазер. Той допълни, че изкупната цена тази година е спаднала много – около 70 стотинки за килограм, което е крайно недостатъчно.

„Хубавото в случая е, че нямаше градушки и дъждове, които да съсипят реколтата, но цените на всички нужни консумативи се вдигнаха много. Изкупната цена обаче не се увеличи.“ – изказа съжаление земеделският производител.

Величка Славова, друг производител алармира че държавата трябва да вземе мерки, защото всяка година кайсиевите насаждения намаляват. От 1100 декара кайсии са останали към 800. Според нея трябва да се намали вноса и да се заложи на българското производство.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари