Папа Франциск призовава света да помогне на Сомалия

В Сомалия има суша, която по данни на ООН е причина поне един милион души да напуснат домовете си. Папа Франциск призова за международна помощ за държавата и околните страни след традиционната си неделна молитва във Ватикана.

85 – годишният глава на католическата църква каза, че хората от региона вече живеят в много несигурни условия и са в много тежка хуманитарна криза заради сушата. Той се надява международната солидарност да помогне в тази извънредна ситуация.

Според папата войната отклонява вниманието и ресурсите, но целите, които изискват най-голям ангажимент са борбата с глада, здравеопазването и образованието.

Тежката суша кара хората в Сомалия, Етиопия и Кения да страдат вече повече от 40 години. Последните четири сезона се считаха за традиционно дъждовни, но сушата унищожи посевите и добитъка.

Състоянието на Сомалия се влошава и поради друга причина – тя е разтърсвана от конфликти. Ислямистките групировки ограничиха хуманитарния достъп до части от страната. Бойците на „Ал Шабаб“ дори засилиха атаките си през последните месеци и това прави справянето с продоволствената криза още по-сложно.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари