Папата призова G7 за защита на човешкото достойнство в ерата на ИИ

Папа Франциск, в първо в историята обръщение, призова лидерите на G7, да защитят човешкото достойнство като основен приоритет при разработката и управлението на изкуствен интелект. Той предупреди за риска тези технологии да сведат човешките взаимоотношения до алгоритми.

Папа Франциск се присъедини към срещата на групата по покана на домакина, Италия, за да участва в дискусия за технологията ИИ. Това е първо участие на папа в такава среща, като се предполага, че то трябва да внесе етична гледна точка в дискусията.

Според папата, политиците трябва да работят, за да се развива технологията с фокус върху човека и човешките решения да не бъдат взимани от машини, вместо от хората.

„Ще обречем човечеството на бъдеще без надежда, ако отнемем от човека способността да взима решения за себе си и своя живот, като го осъдим на зависимост от решенията на машини. “ казва папата. „Трябва да подсигурим и опазваме пространство за адекватен човешки контрол върху изборите, направени от програмите изкуствен интелект. Самото човешко достойното зависи от това.“

Папа Франциск се присъединява към другите гласове по света, които призовават за по-сериозна сигурност относно ИИ, имайки предвид бурното развитие на технологията последните години.

По време на годишното си обръщение, той засегна същата тема и призова за международно споразумение, касаещо ИИ, за да се подсигури негово етично разработване. Според него, технология, която няма човешките ценности като съчувствие, милост, моралност и прошка е твърде опасна, за да се разработва,  без да бъде контролирана.

Генеративният ИИ и неговите способности да дава човекоподобни отговори предизвикаха различни мнения по света, включващи и страх за безопасността.

Потенциалните заплахи са както създаване на оръжия и разпространение на дезинформация, която може да има глобално влияние, така и по-незабележими на пръв поглед – например влиянието върху пазара на труда при евентуална замяна на човешки работни места с ИИ.

Папата обърна внимание на тези притеснения и посочи други, свързани с опазването на човешките права и различни форми на дискриминация.

Засега все още няма международна регулация на технологията, но големите компании са под постоянно наблюдение от страна на различни регулатори.

Япония наскоро представи рамка за подобно споразумение, а ЕС прие първата в света регулация за ИИ, която ще влиза в сила в следващите две години в рамките на блока.

В САЩ, президентът Байдън издаде заповед, касаеща защита срещу възможни заплахи от ИИ и призова за законодателна инициатива по темата, която да я подсили.

Други страни също създават различни регулации и се предвиждат още международни дискусии.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари