Завишени нива на E. коли в Сена, а Олимпиадата наближава

Водата р. Сена е с високи нива на бактерията Ешерихия коли, по-малко от два месеца преди Олимпиадата в Париж, на която е предвидено реката да се ползва за състезанията по плуване.

Замърсяването е измерено в първата седмица на юни, след продължителните дъждове в Париж, а нивата са по-високи от считаните за безопасни за спортистите.

Това става ясно от доклад на групата за мониторинг Eau de Paris само ден след като от Международния Олимпийски комитет (MOK) казаха, че „няма причини за притеснение“ състезанията да се проведат както са планирани, в реката в близост дое Айфеловата кула.

Река Сена беше регулярно почиствана през последните години, за да може да се ползва на Олимпийските игри и в усилието са инвестирани над 1.5 милиарда долара. Първото събитие трябва да е част от триатлона за мъже и представлява 1.5 км плуване, предвидено за 30 юли. Следват триатлон жени, както и плувен маратон.

„Уверени сме, че ще плуваме в Сена през това лято.“ казаха от МОК в онлайн брифинг, след доклад от страна на френските организатори.

Въпреки увереността на МОК, последното решение дали състезанията ще се проведат в реката е на съответния регулатор за всеки спорт. Това са World Aquatics, Световният регулатор по плувни спортове и World Triathlon, тялото, което управлява триатлоните.

Безопасността на водите на р. Сена е под въпрос от миналия август, когато бяха отложени планирани тестове, а продължителните дъждове също влошават ситуацията.

Според европейският стандарт, допустимите нива на Е. коли са до 900 клетки на 100 милилитра вода. Федерацията по Триатлон ползва същите метрики, за да определи дали водата е безопасна за състезателите.

По време на измерванията от първата седмица на юни, нивата често надвишават допустимите стойности.

Нивата на ентерококи, друг вид потенциално опасни бактерии, са по-добри и са в безопасните граници. Замърсяването спада от 1 към 9 юни, поради спиране на дъждовете.

Дъждът се поема от канализацията, за да не предизвика наводнения в града, като допълнителната вода, която се излива в Сена, вкарва и допълнителни количества Е. коли. За да се попречи на този процес, се създава голям резервоар, който да задържа дъждовната вода. Качеството на водата в реката обаче зависи и от други фактори.

Кметът на Париж, Ан Идалго, обеща да се изкъпе в реката преди Олимпиадата, но отложи плуването за след неочакваните избори във Франция.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари