Първи избори в Иран след антиправителствените протести

Първи избори след масовите антиправителствени протести от 2022 г. ще се проведат в Иран. Това ще бъде и своеобразен тест за легитимността на правителството, но не се очаква висока избирателна активност. Иран попада в най-ниските стойности на глобалния измерител на демокрацията, известен като Индекс на демокрацията. Само две страни – Афганистан и Мианмар, са оценени по-ниско от Иран.

Повече от 61 милиона души имат право да гласуват, но се очаква, че много от тях ще си останат вкъщи.

Изборите са два: за членове на парламента и за членове на Асамблеята на експертите.

Тя следи дейността на най-силната фигура в иранската власт и главнокомандващ армията – върховният лидер. Той взима и най-важните решения в страната, свързани със социалните свободи и икономическите условия

Настоящият върховен лидер, Аятолах Али Каменеи, който заема тази позиция от 3 десетилетия, призова гласоподавателите да гласуват. Според него, отказът от гласуване „няма да реши нищо“

За да се популяризира вота, държавно-контролираната медии пускат десетки видеа, в които кандидатите разказват за себе си и дават ефирно време за кампании.

Много иранци не желаят да гласуват, във връзка с протестите  от 2022  г., когато беше убита 22-годишна жена, заради отказ да носи задължителния хиджаб, покриващ главата и лицето.

Потушаването на протестите в нейна защита с помощта на насилие доведе до стотици убити, хиляди ранени и неизвестен брой арестувани, някои от които още са в затвора.

Други протестиращи получиха смъртно наказание.

От тогава политиката на Иран става все по-репресивна, а обществото все по-недоволно от правителството.

Рекорден брой кандидати – 15 хиляди, ще се борят за 290 места в парламента.

Според Матю Милър, говорител на Държания департамент на САЩ „огромен брой иранци“ нямат никакви очаквания, че изборите ще са честни и свободни.

„Светът отдавна е наясно, че иранската политическа система включва недемократични и непрозрачни административни, съдебни и електорални системи.“ добави той.

Източник: AP News, Our World In Data

 

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари