Пчеларството в Румъния очаква слаб сезон

Пчеларството в Румъния се готви да отчете слаб сезон. Причината е голямата суша и поради това нивата на добива за мед значително спадат. Очаквано е самото производство на меда да бъде близо 12-13 хиляди тона и това го прави много по-малко, за разлика от други години.

Добивът в някои райони и нисък с цели 70 процента. Експертите очакват продукцията да е до 45 процента по-малко.На пчеларите им се налагало да хранят своите пчели със захарен сироп това лято, за да могат да запазят тяхната форма, в случай, че нещата се оправят.

Освен всичко друго, разходите ще се учвеличат със значителни темпове и това няма как да не даде отражение върху цените на меда. В същото време износът е много ограничен, а голяма част от вътрешните пазари са спрени заради стари количества мед и вноса, идващ от Украйна.

Румънската Асоциация на пчеларите иска от министерството на земеделието помощ от 20 евро за всяко семействто, което отглежда пчели. Към момента страната се намира на 4-то място в цяла Европа по добив на мед.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари