По-строги закони срещу замърсяването на океана

Собственици на кораби и техните ползватели ще трябва да се съобразяват с по-строги правила, за да намалят влиянето на дейността си върху околната среда. Това реши Европейския парламент, за да предпази от замърсяване европейските морета и прилежащата океанска акватория.

Споразумението на ЕП и правителствата на страните-членки ще обнови списъка с вещества, които не могат да се изпускат от корабите и ще включва отпадни води, боклук и останки от материали, използвани за почистване на отвеждащи отпадъци съоръжения.

„Новите правила включват криминални санкции срещу  корабите, които извършват престъпления свързани със замърсяване, както и добавяне на нови вещества в списъка със замърсители, например пелети.“ казва Сара Седрас от Португалия, която участва в подготовката на новата регулация.

Проблемът с пластмасовите пелети стана популярен след като милиони пластмасови частици, които паднаха от контейнеровоз в океана, бяха изхвърлени на испанските брегове и предизвикваха екологична криза в края на миналата година.

Последната ревизия на правилата за кораби е била през 2005 г.

Правителствата на страните-членки ще трябва да включат механизъм за глобяване на нарушителите, а наказанията трябва да отразяват сериозността на нарушението, за да имат истински ефект, смятат депутати.

„Страните-членки не трябва да намаляват усилията си да опазват морската среда. Имаме нужда от концентрирани усилия, които да включат съвременни технологии като сателитен мониторинг и инспекции на място, за да се преборим с незаконното изхвърляне [на отпадъци].“ Казва Мариан-Жан Маринеску от Румъния.

Регулацията ще използва активно сателитен мониторинг, а компаниите, които се занимават с транспорт на товари по море приветстват това и смятат, че то ще допринесе за повече прозрачност и ще улесни спазването на новите правила. Според тях, повечето от корабите и сега се съобразяват с регулациите и ще продължат да го правят.

Новата регулация очаква формално одобрение, преди да влезе в сила.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари