Сателит-ветеран на ЕСА ще падне на Земята

ЕСА очаква нейн сателит, спрял работа преди почти 15 години да навлезе в атмосферата през тази седмица.

Офисът за космически отломки на агенцията, заедно с международна мрежа за наблюдения, следят сателит ERS-2, който ще навлезе в земната атмосфера вероятно в сряда сутринта или в следващите 15 часа.

„Навлизането на апарата в атмосферата е „естествено“, без възможност да маневрира и е невъзможно да знаем точно къде и кога ще навлезе и ще започне да гори.“ се казва в изявление на ЕСА.

Предсказването на точния момент, в който сателитът ще започне да пада се затруднява и от слънчевата активност, която влияе върху земната атмосфера, а в момента се намираме в края на 11-годишен слънчев цикъл, при което се наблюдава максимум на слънчевата активност.

ERS-2 е с маса около 2294 килограма, което е подобен размер на други космически отломки, навлизащи в атмосферата почти всяка седмица.

На височина около 80 км, сателитът се очаква да се счупи на парчета, които ще изгорят при падането. Някои фрагменти могат да достигнат до Земята, но те няма да представляват опасност и най-вероятно ще паднат в океана.

ERS-2 е изпратен в орбита на 21 април 1995 г. и най-сложния такъв сателит за времето си.

Заедно с братовчеда си, ERS-1, събират информация за полярните шапки, океаните и повърхността на планетата и наблюдават екстремни явления като наводнения или земетресения в отдалечени региони.

През 2011 г. ЕСА прекратява работата на сателита, но вместо да го остави като част от космическия боклук, решава да го изтласка от орбитата му, което значи да го „върне“ на Земята.

Сателитът осъществява 66 маневри през лятото на 2011 г. с цел да изхарчи горивото си и да намали височината си, след което започва бавно снижаване, за да навлезе в атмосферата сега, почти 15 години по-късно.

Шансовете човек да бъде ударен от космическа отломка е по-малко от 1 на 100 милиарда, около 1.5 пъти по-малко, отколкото е рискът да бъдете убити от битов инцидент, казват от ЕСА.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари