Почина откривателят на медикаментите за понижаване на холестерола

На 90 годишна възраст почина професор Акира Ендо, откривателят на статините – медикаменти, които спасяват милиони животи.

Професор Ендо е вдъхновен от откритието на Александър Флеминг, пеницилина, и започва да се занимава с изследване на плесени в търсене на нови съединения, които да подобрят човешкия живот.

През 1973 г. той открива първото в света съединение, което понижава нивата на холестерол, а така снижава и риска от сърдечни болести.

Акира Ендо не получава Нобелова награда за откритията си, макар че медикаментите, създадени на основата на неговите изследвания се ползват от милиони хора по света, а лекарите ги предписват винаги след претърпян сърдечен инфаркт, както и при хора в по-висок риск от сърдени заболявания.

Холестеролът се синтезира в черния дроб с помощта на мастни киселини, след което  се транспортира по кръвта докъдето е нужно. Ако обаче има по-високи нива от нужното на тялото, особено от т.нар. „лош“ холестерол, той може да запуши артериите или да затрудни работата им.

Статините помагат за снижаване на нивото на лошия холестерол в кръвта и така предпазват съдовете от запушване.

Прфесор Ендо е роден в Япония през 1933 г., следва биохимия и работи за фармацевтичната компания „Санкио“, когато прави откритието си.

То обаче отнема години изследване на хиляди плесени. Първоначално, веществото се оказва токсично за пациентите. Следват нови изследвания и разработки и през 1987 г. първият статин е одобрен за ползване в САЩ.

Плесените не за първи път изненадват човечеството с ценни съединения. През 1928 г. Александър Флеминг забравя бактериални култури в лабораторията си и отива на почивка. Като се връща, намира плесен в една от културите и установява, че плесените са синтезирали нещо, което убива бактериите и им пречи да се развиват.

Така е открит пеницилинът.

Подобно на него, през 70-те е установен циклоспоринът, който помага за по-лесно приемане на донорски органи.

Източник: BBC

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари