Епъл се включва в състезанието за ИИ с безплатен ъпдейт

Епъл ще се включи в състезанието за ИИ, като интегрира технологията в айФон, айПад и Мак.

Чрез безплатно обновяване, потребителите ще получат т.нар. “Apple Intelligence”пакет, а той ще се включва в новите модели.

Въпреки че Епъл обичайно са лидер на пазара, компанията наскоро призна, че има нужда от помощ, за да навакса разликата с компании като Майкрософт и Гугъл, които се проявяват като лидери в областта на ИИ технологиите.

Епъл разчита на Open AI  и техния ЧатГПТ, за да подобри способностите на Сири и именно това е в основата на новия ъпдейт.

Всички потребители ще могат да изберат дали желаят връзка с Чат ГПТ чрез Сири, а скоро и чрез другите услуги на Епъл.

Потребителите на Чат ГПТ пък, ще могат лесно да синхронизират акаунтите си със своите айФони и ще получат достъп до повече функционалности, отколкото са достъпни в безплатната версия на ЧатГПТ.

Сири ще получи и отделно от ИИ обновяване, за да може да отговоря по-добре на личните нужди на потребителите. Така, когато новият ъпдейт е готов, някъде през есента, Сири ще може да се справя с много по-широк набор от задачи, включително и да се свързва с друго устройства самостоятелно.

Ъпдейтът ще може да се ползва на по-новите модели от всички устройства на компанията, като модели от 2020 г. насам ще изискват системни ъпдейти, а пълните функционалности ще работят най-ефективно в модели от 24 и следващите поколения, където ще бъдат вградени.

В ИИ пакета, който ще получат следващите поколения от устройствата на Епъл, ще се включват инструменти, с които потребителите да могат да свършат повече, за по-малко време. Целта на компанията е да даде повече възможности на потребителите, като се предвижда и опция за цялостно изключване на ИИ функционалностите от устройства, ако това е, което потребителят желае.

Не за първи път Епъл включва в продуктите си нови технологии по-късно от конкуренцията, като използва дизайн и маркетинг за да преодолее разликата.

Включването на ИИ инструменти предизвиква въпроси за опазването на личните данни – тема, изключително чувствителна както в Европа, така и навсякъде по света в светлината на все по-усложнената международна обстановка. По отношение на това, Епъл използва подход, при който повечето от обработката, която ИИ алгоритмите правят се върши на самото устройство, а не в облаците. Така услугата е по-евтина, а личните данни – по-защитени. В случай, че устройството няма достатъчно ресурс да извърши обработката, ще достъпва специални „частни облаци“, които ще имат допълнителни защити.

Епъл обещава, че новият ИИ „ще бъде наясно с личните ви данни, без да събира личните ви данни“.

Източник: Reuters

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари