Полезните свойства на босилека

Босилека е едногодишно тревисто растение с височина около 60 сантиметра. То е градинско растение с широко разпространение. Стръковете се събират през юли, като стъблото се отрязва за да може да израсне ново растение. Суши се на 35 градуса, като процента влага не трябва да надвишава 12%.

Активната съставка на босилека е линалол. Съдържа още дъбилни вещества, гликозиди, сапунини и флавоноиди.

Полезни свойства на босилека

Той действа на секрецията на стомашните жлези, като увеличава апетита. Действието му е противовъзпалително и бактерицидно. Гаргарата от билката действа чудесно при заболявания на устната кухина , хроничен гастрит и колит. Увеличава лактацията при кърмачките.

Притежава антиспастично действие при хроничен бронхит с ясно изразени бронхоспазми. Според българската народна медицина сока от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани. Трябва да внимаваме при употребата на билката, защото високите дози могат да раздразнят стомаха.

Начин на приложение

Една супена лъжица се залива с 300 мл. вряща вода и се вари 1 минута. Оставя се да кисне 30 минути. Прецежда се и с пие 3 пъти дневно по 100 мл. след ядене.  Гаргара може да си правим 5-6 пъти дневно.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари