Полицията изгони пропалестински демонстранти, блокирали университет

Демонстрация в подкрепа на газанци парализира Колумбийския университет и завърши с драматична операция на полицията, при която протестиращите бяха изведени от залата, която блокират и арестувани.

Полицията на Ню Йорк влиза в кампуса на университета след като университета власти търсят помощ от тях, за да си върнат една зала, в която  протестиращи студенти се барикадират. Те настояват университета им да прекрати отношенията си с Израел или компании, които подкрепят войната в Газа.

„След като университетът научи, че зала Хамилтън е окупирана, вандализирана и блокирана, нямахме друг избор.“ се казва в изявление на учебното заведение. „ Решението да се обърнем към полицията е отговор на действията на протестиращите, а не причина. Бяхме пределно ясни, че животът в кампуса не може непрекъснато да бъде прекъсван от протести, които нарушават правилата и законите.“

Говорителят на полицията, Карлос Нийвс каза, че няма доклади за ранени.  Студентите игнорират призивите да напуснат залата, така че полицаите влизат със стълба и ги арестуват.

Вдъхновени от този протест, и други студенти в различни части на страната организират подобни демонстрации, има и сбивания, като се налага полицията да се намеси и в Калифорния.

Арестувани са над 1000 души в цялата страна, а в няколко случая университетските власти сключват споразумения с протестиращите, за да не прекъсват нормалната работа на университетите.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари