Започна делото срещу немските заговорници, опитали да свалят правителството

В Германия започва процеса срещу деветима от заподозрените в заговор за сваляне на правителството. Общо 27 души от крайно-дясното движение „Граждани на Райха“ са с обвинения, включително в измяна и членство в терористична организация, но те ще бъдат съдени в три отделни процеса, в три различни града.

Заговорът за сваляне на правителството и въвеждане на военно положение беше разкрит през 2022 г., а сред деветимата, които са на подсъдимата скамейка, са бивши военни, съдии и член на крайно-дясната партия „Алтернатива за Германия“. Те са обвинени, че участват във военизирана част на движението, която разпространява конспиратистки съчинения относно суверенитета на страната и отхвърля концепцията за държавата Германия след войната.

Това дело се гледа в Щутгарт, а заедно, трите дела са един от най-големите съдебни процеси в историята на страната, касаещи тероризъм.

Бизнесменът Хейнрих Ройс, на 72 г. е лидер на движението, а участниците са планирали възстановяване на Райха чрез насилие, нахлуване в Бундестага, тоест парламента и отвличане на президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Хайнрих Ройс е наследник на Дома Ройс, които в миналото са управлявали части от източна Германия. Неговата цел предполагаемо е била да премахне парламента и да поеме управлението на страната.

„Целта на организацията е насилствено да елиминира съществуващия ред в Германия и да го замени със собствена форма на управление, чиито основни положения вече са били разработени.“ казва щутгартският съд в изявление.

„Членовете на групата са обединени от дълбоко отхвърляне на държавните институции и на свободния демократичен ред.“ се казва още в изявлението, а участниците са били наясно, че планът им включва убийства на хора.

Всички са обвинени в членство в терористична организация и подготовка на държавна измяна. Един е обвинен и в опит за убийство, съпротива при арест и нарушаване на закона за контрол над оръжията.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари