Пореден скок в цената на пшеницата

Цената на пшеницата продължава да расте, като причината за това е продължаващата война в Украйна. Последния фактор, който дестабилизира международните пазари е отправената заплаха от страна на Русия, че няма да продължи споразумението за износ на украинско зърно.

Поскъпване се отчита на американския пазар с 9 до 400 долара за тон. Във Франция увеличението е от 11 до 364 евро за тон. Украинската пшеница си остава с цена 280 долара с доставка до Унгария. Има и леко увеличение на руската, като става 325 долара за тон.

Предвидените по-ниски добиви на пшеница в Европа не се осъществиха, което повлия на цената на американската царевица – тя се запази на 325 долара за тон.

Цените на Софийската стокова борса са следните: 680 лв/тон за големи количества хлебна пшеница; 615 ; лв/тон за фуражна пшеница; 665 лв/тон за фуражен ечемик;650 лв/тон за царевица; 1000 лв/тон за маслодаен слънчоглед. Това са обявени цени без ДДС.

Няма увеличение на цените на основните хранителни продукти – яйцата се търгуват за 27 стотинки за брой, пилешкото месо за 5.80 лв/кг.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари