Проблеми пред строителния бранш очакват своето разрешение

Строителният бранш очаква от държавата незабавно разрешение на проблема с индексацията на договорите за строителство заради покачващите се цени. Фирмите, които изпълняват обекти в сградното и инфраструктурното строителство няма да могат да продължат работа, ако не се вземат някакви мерки.

Високите цени на материалите и липсата на индексация се отразиха много зле на строителството.

Вчера се проведе среща на КСБ и местни представители в община Златоград – Емил Хумчев, областен управител на Смолян, Николай Мелемов, кмет на Смолян, и Мирослав Янчев, кмет на Златоград.

На тази среща стана ясно, че заради липсата на индексация в града и региона ще бъдат спрени редица обекти. Това се отнася за цяла България.

Кметът на Златоград обяви, че има и друг проблем, а именно липсата на кадри. С прекратяването на работния процес този проблем ще се задълбочи, тъй като работниците ще започнат да търсят заетост извън страната.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов заяви, че в общината вече има прекратени договори за строителство на социални жилища. „Фирмите се отказват, защото просто не могат да изпълнят обектите, без да има индексация. Това ни поставя в сложна ситуация като възложители, тъй като не можем да реализираме планирани проекти и ще понесем финансови корекции“, каза още Мелемов.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев заяви, че ръководството на Камарата е започнало работа по темата индексация от почти година.

В началото на тази седмица са изпратени писма с искане за срещи с премиера, председателя на Народното събрание, финансовия и регионалния министър и политическите партии. Исканията на Камарата са подкрепени от КРИБ и синдикатите.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари