Промени касаещи разрешителните за строеж

Задават се промени в Закона за устройство на територията, касаещи разрешителните за строеж. Промените са минали първо четене при регионалната комисия. Всеки ще може да  бъде заинтересовано лице, а не както досега – непосредствените съседи или съсобственици на имота. По закон те се уведомяват ако техния съсед има намерение да строи в имота си. Евентуалните промени касаят земи, които са включени в приложение към Закона за опазване на околната среда.

Другата промяна е че всеки ще може да заведе дело срещу издадено финално разрешително за ползване. Такива обекти са например ски писти, заводи, инсталации, хотели и т.н.

Въвежда се и възможността за съд срещу обекти с национално значение. Последното такова нашумяло дело беше на няколко екоорганизации срещу завършването на магистрала Струма през 2016 година. Въпросното дело приключи окончателно през 2020 година.

Новите предложения са внесени от Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“. От камарата на строителите се притесняват, че така ще се увеличат порочните

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари