Русия спря да финансира Арктика

Русия спира временно ежегодните си плащания към Арктическия съвет, докато не започне „истинска работа“ с участието на всички страни-членки. Това казва руската държавна медия, цитирайки Външното министерство.

„За момента, руските ежегодни плащания към бюджета на Арктичния съвет са прекратени докато не се възстанови истинската работа в този формат с участието на всички страни.“ се казва в изявлението.

Арктичният съвет е създаден през 1996 г. и включва страните, които имат достъп до северния полюс – Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция, Русия, Дания, Канада и САЩ. Неговата цел е опазване на околната среда и устойчиво икономическо развитие в региона, който е изключително важен за климата на планетата и е засегнат от замърсяване и от климатичните промени.

В началото на инвазията в Украйна, работата на съвета спира, около една трета от 130 проекта са временно спрени, а нови не могат да започнат, докато старите не приключат.

Засега Москва не казва дали има намерение да напусне Арктичния съвет. През миналата седмица Русия официално напусна Организацията за сигурност и сътрудничество в която членуват общо 57 страни, сред които и Украйна, а обмисля и напускането на други международни организации.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари