Индия използва сълзотворен газ срещу протестиращи фермери

Индийската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи фермери, които се опитаха да счупят барикадите, пречещи им да достигнат до Ню Делхи. Протестите са подобни на тези от 2021 г., когато фермерите останаха на лагер в столицата около година.

Полицията пуска сълзотворния газ от дрон, а повечето точки за достъп до града са затворени, за да попречат на фермерите да влязат. Правителството забрани големи събирания в столицата и прекъсна достъпа до интернет в някои предградия, за да попречи на протестиращите да си комуникират.

През 2021 г. правителството прие закон, който да реформира земеделието в Индия, но фермерите се притесняваха, че това е сложи край на установяването на задължителни минимални цени за продукцията им и излязоха на продължителни протести. В резултат, премиерът Моди отмени този закон.

Правителството на Индия определя минимални изкупни цени на някои продукти в началото на всеки сезон, като така защитава фермерите от резки промени в цените. Протестиращите земеделци искат минимални цени  за всички продукти, както и обещаното двойно увеличение на доходите.

Протестът е само два месеца преди националните избори в Индия, на които Моди се очаква да спечели трети мандат, а фермерите са от области с голяма значимост за изборните резултати.

„Ние не искаме да чупим барикадите. Искаме решение на всичките ни проблеми чрез диалог. Но те [правителството] не правят нищо, тогава ние какво да направим?“ казва Саруан Пандер, лидер на една от фермерските организации.

Според него, разговорите между лидерите на фермерите и правителството не са довели до консенсус относно основните им искания и правителството не желае да вземе решение.

Източник: AP News

guest
1 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Electric_car_charger
Electric_car_charger
Гост
2 месеци

“Bravo!”