Русия става най-големият доставчик на петрол за Китай

Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Китай, тъй като страната продаваше суров петрол с отстъпка на Пекин на фона на санкциите заради войната в Украйна.

Вносът на руски петрол нарасна с 55% спрямо година по-рано до рекордно ниво през май, измествайки Саудитска Арабия като най-големия доставчик на Китай.

Китай увеличи закупуването на руски петрол въпреки намаляването на търсенето от ограниченията на Covid и забавящата се икономика.

През февруари Китай и Русия обявиха, че тяхното приятелство „няма граници“.

А китайски компании, включително държавния рафиниращ гигант Sinopec и държавната Zhenhua Oil, увеличиха покупките на руски петрол през последните месеци, след като им бяха предложени големи отстъпки, тъй като купувачите в Европа и САЩ избягваха руската енергия в съответствие със санкциите заради войната с Украйна. .

Вносът в Китай, който включва доставки, изпомпвани през тръбопровода Източен Сибир и Тихия океан, и превози по море, възлиза на близо 8,42 милиона тона миналия месец, според данни на китайската Главна митническа администрация.

Това избута Саудитска Арабия – бившият най-големият източник на суров петрол в Китай – на второ място със 7,82 милиона тона.

През март САЩ и Обединеното кралство заявиха, че ще забранят руския петрол, докато Европейският съюз работи за прекратяване на зависимостта си от руски газ, тъй като Западът засилва икономическия отговор на инвазията в Украйна.

Тогава президентът на САЩ Джо Байдън каза, че този ход е насочен към „главната артерия на руската икономика“.

Износът на енергия е жизненоважен източник на приходи за Русия, но този ход вероятно ще засегне и западните потребители.

Миналата седмица в доклад на мозъчния тръст на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух се казва, че Русия е спечелила почти 100 милиарда долара (82 милиарда британски лири) приходи от износ на изкопаеми горива през първите 100 дни от инвазията на страната в Украйна, въпреки спада в износа през май.

Европейският съюз съставлява 61% от този внос на стойност приблизително 59 милиарда долара.

Като цяло износът на руски петрол и газ намалява и приходите на Москва от продажби на енергия също са намалели от пика от доста над 1 милиард долара на ден през март.

Но приходите все още надвишават цената на войната в Украйна през първите 100 дни – като CREA изчислява, че Русия харчи около 876 милиона долара на ден за инвазията.

Данните от понеделник също показват, че Китай е внесъл 260 000 тона ирански суров петрол миналия месец, третата му пратка ирански петрол от миналия декември.

Китай продължи да купува ирански петрол въпреки санкциите на САЩ срещу Техеран.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари