Северна Корея съобщава за „епидемия“ от чревно заболяване

Северна Корея изпрати медицински екипи и епидемиологични следователи в провинция, която се бори с огнището на чревно заболяване, съобщиха държавните медии в неделя.

Най-малко 800 семейства, страдащи от това, което Северна Корея нарича само „остра чревна епидемия“, са получили помощ досега в провинция Южен Хванхе, на около 75 мили южно от столицата Пхенян. Enteric се отнася до стомашно-чревния тракт и южнокорейски служители казват, че може да е холера или коремен тиф.

Новото огнище, съобщено за първи път в четвъртък, поставя допълнително напрежение върху изолираната страна, тъй като се бори с хроничния недостиг на храна и вълната от инфекции с Covid-19. В неделя държавната новинарска агенция KCNA разказа подробни усилия за превенция, включително карантини, „интензивен скрининг за всички жители“ и специално лечение и наблюдение на уязвими хора като деца и възрастни хора.

Национален „екип за бърза диагностика и лечение“ работи с местните здравни служители и се вземат мерки, за да се гарантира, че земеделието няма да бъде нарушено в ключовата селскостопанска зона, каза KCNA. Извършват се дезинфекционни дейности, включително на канализация и други отпадъци, за да се гарантира безопасността на питейната и битовата вода, се казва в доклада.

Държавният вестник Rodong Sinmun съобщи в петък, че лекарствата, приготвени от севернокорейския лидер Ким Чен Ун и други, включително сестра му, ще бъдат доставени на семейства в провинция Южна Хуангхе.

Трудно е да се провери независимо твърденията на Северна Корея поради липсата на свободна преса в страната.

Рю Йонг Чол, служител, отговарящ за спешната епидемична работа в Северна Корея, предупреди зрителите по държавната телевизия в понеделник, че чревните заболявания могат да се разпространят чрез вещите, храните и напитките на заразените хора. Строгото изолиране на пациентите е важно, за да се предотврати разпространението му, каза той.

Освен коремен тиф и холера, вирусът на полиомиелит, вирусът на хепатит А и дизентерийният бацил са сред патогените, които причиняват чревни заболявания, каза Рю.

Новините за „чревната епидемия“ идват, докато Северна Корея продължава да се бори с Covid-19 или това, което тя нарича „случаи на треска“.

KCNA съобщи за още 19 310 нови случая на треска в неделя, без да уточнява колко от тези пациенти са дали положителна проба за коронавирус.

Общо повече от 4,6 милиона са показали симптоми на треска, след като огнището на Covid беше признато за първи път в средата на май. Към 19 юни KCNA съобщава за 73 смъртни случая от „треска“.

Както при твърденията на Северна Корея за „остра чревна епидемия“, е трудно да се провери независимо броя на случаите и възстановяването, съобщени от севернокорейските държавни медии.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари