Израел пое контрол над граничния пункт между Газа и Египет

След като наредиха евакуация на части от Рафа, последният град в Газа, където Хамас все още действат, Израелските сили (IDF) контролират и граничния пункт между Рафа и Египет. Това става, след като получават информация, че границата се използва за „терористични дейности“.

Според IDF, те вече имат оперативен контрол върху граничния пункт от страната на Газа, а на видеата, които публикуват се виждат израелски танкове в района. Това е основния път, по който минава хуманитарната помощ за Газа, както и възможен маршрут за евакуация на газанци, в случай, че Египет разреши това, което досега не се случва.

IDF изглежда започват офанзивата на Рафа, тъй като има и доклади за въздушни удари на определени позиции в града, а само преди ден Израел нареди евакуация на около 100 хиляди души в „ограничен район“ на града.

Според Израел, войната може да приключи само след победа над Хамас, така че офанзива на Рафа според тях е неизбежна, макар все още да не е ясно какво ще стане с около 1.4 милиона цивилни, които се намират там и нямат къде да отидат.

Междувременно, Хамас неочаквано прие предложение за спиране на огъня, което предполагаемо е одобрено от Израел. Според Израел, те наистина са одобрили предложение за спиране на огъня, но представеното пред Хамас от страна на Египет и Катар, с подкрепата на САЩ, има значителни различия от обсъжданото и одобрено от Израел; според правителството, то по същество е различно предложение и подобна промяна от страна на медиаторите, без да уведомят Израел е недопустима.

Няколко поредни предложения за спиране на огъня не бяха приети от Хамас, тъй като те настояват IDF да се изтегли изцяло от Газа, a Израел да освободи стотици затворници в замяна на заложниците, които Хамас отвлякоха през октомври. Израел цели да премахне военната група, която уби 1200 цивилни по време на бруталната атака.

Източник: Reuters, The Times of Israel

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари