Русия загуби златния медал по фигурно пързаляне заради допинг

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева получи 4-годишна забрана за участие в състезания, а златният  медал от Олимпиадата в Пекин, който тя печели, ѝ беше отнет.

Арбитражния спортен съд (CAS) отсъди, че Валиева е в нарушение на анти-допинг правилата и наложи 4-годишна забрана за участия на състезателката, считано от 25 декември 2021г. Всички нейни резултати след тази дата са отменени, включително златният медал от Олимпийските игри.

Световната анти-допинг организация ( WADA ) представила случая пред CAS, приветства решението.

„Мисля, че за WADA и за чистият спорт, това значи справедливо решение за всички атлети.“ Каза директорът  на WADA Оливър Нигли и критикува бавния процес на взимане на решението.

Според него, даването на допинг на непълнолетни или малолетни трябва да бъде криминализирано. През 2021 г. Велиева е на 15 години.

Русия отрече да провежда политика на даване на допинг на спортисти и зави, че решението на CAS е политически мотивирано и представлява „война срещу руския спорт“.

Велиева дава положителна проба за забранената субстанция триметазидин, а според екипа ѝ тогава, може би състезателката без да иска е пила от лекарствата за сърце на дядо си.

Положителният резултат на допинг теста ѝ от декември 2021 г. става известен само ден след като тя печели златото на игрите в Пекин през Февруари 2022 г. и е причина за бурна реакция сред останалите атлети.

Международния Олимпийски комитет задържа официалното предаване на медалите на състезателите по фигурно пързаляне, за да изчака решението на CAS по случая с Велиева. Тогава, САЩ печели сребърния медал, така че след дисквалификацията на Велиева, златото отива при тях. Япония и Канада са следващите в класирането.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари