Хутите заплашват с още атаки по военни кораби

Йеменската въоръжена група хути заплашва, че ще продължи да атакува американски и великобритански военни съдове в района на Червено море, наричайки атаките „актове на самозащита“.

В изявление, говорителят на групата заяви, че американските и великобритански кораби, които участват в „агресията“ срещу страната са цели, които ще атакуват.

САЩ и Великобритания осъществиха няколко атаки над цели в Йемен и включиха милицията в списъка на терористичните групи.

Хутите контролират по-голяма част от населените райони на Йемен и атакуват търговски кораби в Червено море от началото на войната в Газа, обещавайки да продължат да го правят от солидарност с палестинците.

От ноември, когато започват атаките им, са нападнати над 27 съда, свързани с повече от 50 страни, а през миналата седмица беше ударен петролен танкер, който понесе щети. Има и отвлечени екипажи, включително и няколко българи, но засега не са известни човешки жертви.

Освен, че оскъпяват транспорта на стоки през Червено море, което е основен морски път между Европа и Азия, атаките на хутите застрашават и живота на екипажите. Много компании избягват този път, което забавя някои доставки.

Бунтовниците вече са използвали ракети срещу американския кораб USS Gravely, а според американското централно командване, е свалена ракета за поразяване на кораби.

Хутите обещават, че ще продължат да нападат кораби, докато не спре войната в Газа и твърдят, че атаките им са насочени към кораби с израелско участие. Друга военна милиция, Хизбула, базирана в Ливан, атакува израелски войски по границата, иракски групи са нападнали американски сили в Ирак, а трима американски военнослужещи загинаха в атака над американска база в Йордания. Всичко това показва, че конфликтът в Газа се разраства и вече надхвърля границите на Израел, което предизвика притеснения сред международната общност.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари