Руска блокада на милиони тонове украинско зърно

Руската блокада на милиони тонове украинско зърно е „истинско военно престъпление“, казва върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Немислимо е – човек не може да си представи, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, докато в останалата част от света хората страдат от глад“, каза г-н Борел.

Външните министри на ЕС се срещат, за да обсъдят кризата.

Западните страни поискаха Русия да спре да блокира черноморските пристанища на Украйна и да позволи на огромни складове зърно да достигнат до световните пазари,

Блокадата предизвика предупреждения, че десетки милиони хора са застрашени от глад и предизвика покачване на цените на храните.

Преди срещата в Люксембург г-н Борел каза: „Това е истинско военно престъпление, така че не мога да си представя, че това ще продължи още много“.

Той каза, че Русия трябва да бъде държана „отговорна“, ако продължи да блокира износа на жизнено необходимо зърно от Украйна.

Процент на износа на пшеница от Украйна

27-членният блок оспорва твърденията на Русия, че нарастващите цени и недостигът на храни в Близкия изток и Африка се дължат на санкциите на ЕС, наложени заради инвазията в Украйна.

Г-н Борел добави: „Искам да настоявам, че не европейските санкции създават тази криза – нашите санкции не са насочени към храни, не са насочени към торове.

Френският външен министър Катрин Колона каза, че „Русия трябва да спре да си играе с глобалния глад“, тъй като търси лостове за влияние върху Запада.

„Оставянето на зърнени култури блокирани е опасно за стабилността в света“, каза тя.

Ръководителят на кабинета на полския премиер Михал Дворчик трябва да разговаря с украинския министър на инфраструктурата Александър Кубраков за промени, които ще ускорят проверките за камиони на полско-украинската граница, за да помогнат за износа на повече зърно от Украйна.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари