Скок на случаите на скарлатина у нас

Специалистите отчитат около четиридесет пъти повече случаи на заболели от скарлатина в България от началото на 2023 година, за разлика от 2022 година. Наблюдава се увеличение на случаите на варицела. В много детски градини в София децата боледуват системно, като се случва и цяла група да бъде инфектирана от болестта, разказаха служители в детски заведения.

Броят на заболелите деца достига до 53, а миналата година техният брой е бил 34. В момента 26 деца страдат от скарлатина. Увеличават се регистрирани деца при личните лекари. Скарлатината започна да се развива още през месеците януари и февруари.

Ангел Кунчев, главен здравен инспектор увери, че все пак пикът на болестта е преминал, но въпреки това все още има действащи случаи. Медиците отправиха препоръки за ваксиниране на децата срещу варицела, въпреки че тя не е включена като задължителна в имунизационния календар. Доц. Кунчев добавя, че срещу морбили ваксината е задължителна, тъй като болестта е коварна. За щастие в България няма регистриран случай от 2022 г. до този момент.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари