Спешно се търси свободен терминал за доставка на втечнен газ

Енергийният министър Росен Христов обяви, че България е получила отказ за удължаване на срока на офертата за танкерите. Служебният кабинет спешно търси свободен терминал за доставка на втечнен газ, защото до изтичането на срока остават по-малко от 24 часа. До утре (19.08.) трябва да посочим терминал за доставка и да се реши къде да бъдат разтоварени танкерите.

Няма решение за кризата и все още не е ясно дали ще можем да си позволим цената на офертата, която ще ни бъде предложена. Събират се оферти от компании със слотове в южните ни съседки – Гърция и Турция.

Служебният министър на енергетиката каза, че вчера е имал среща с негов колега в Турция, който е поел ангажимент да отговори дали при тях има терминали, които могат да се ползват през следващите месеци за разтоварване на танкери. Заместник-министърът на енергетиката в Турция трябва да отговори преди изтичането на срока.

Нашият министър обяви, че приоритет за него са преговорите с Азербайджан и с турски компании. Трябва да стане ясно какви количества газ могат да доставят те. Министърът добави, че могат да се подновят разговорите с “Газпром”, ако се наложи.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари