В Китай затварят дисиденти незаконно

В Китай е практика да се затварят дисиденти в психиатрични болници без никаква законова процедура. Миналият ден (16.08.) група правозащитници обвиниха китайската здравна система в сговор с властите.

Политзатворниците са подложени на репресии от десетилетия наред. Властите в Пекин са използвали системата от психиатрични болници в страната, известна като „Анкан“, за да осъществяват незаконната си дейност. Това продължава въпреки реформите от първите години на XXI век, когато беше засилен контролът на съдилищата над китайската психиатрична система. Преди повече от десет години бяха предприети правни промени, които трябавше да прекратят репресиите, но явно това не се е случило.

Информацията за всичко това е събрана от разговори с жертви и техни близки. Те са качени в интернет от китайската НПО „Сивил райтс енд лайвлихуд уоч“, основана от активиста и журналист Лю Фейюе. Разгледани са случаите на 99 китайци, настанени в психиатрични клиники по политически причини между 2015-та и 2021-ва година. Дори през тази година Китайската комунистическа партия продължава редовно да затваря политическите си мишени в психиатрични болници.

ККП може да се насочи към хора, които подписват петиции и към активистите от юридическата система. Тя не позволява консултация с адвокат и дори не провежда съдебен процес. Просто поставя диагноза „душевноболен“ и изолира хората в социален план, дори след като бъдат освободени. Правозащитници твърдят, че персоналът в болниците работи заедно с ККП и подлага жертвите на безполезна хоспитализация без тяхното съгласие. Освен това, насилствено им се дават лекарства. Има оплаквания от затворници, които казват, че са били бити, изолирани и подлагани на електрошокове.

А искате ли да знаете какви хора са някои от задържаните в затворите? Даваме пример с млада жена, която е излъчила в Туитър клип, който показва замазването с боя на портрет на китайския президент Си Цзинпин. Друг задържан е мъж, който поискал от Пекин обезщетение за рана, получена по време на военната му служба. Китайското здравно министерство не дава отговори на въпроси, свързани със засегнатата тук информация.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари