Ставането и лягането с час по-рано намалява риска от депресия

Мащабно проучване беше направено от университета на Болдър, Колорадо, института “Броуд”, Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет. Учените установиха, че рискът от депресия може да се намали с 23%. Единственото нещо, което трябва да правим е да ставаме час по-рано.

До тези резултати са стигнали специалистите след като са направили детайлен анализ на данните на здравословното състояние на голяма група от хора – 840 000 души. Откритията показват, че депресията е свързана с предразположението на хората да спят в определени часове на денонощието.

Професорът по интегративна психология в университета на Болдър, Колорадо – Селин Ветър, е старши автор на проучването. Той казва, че съществува връзка между времето за сън и настроението. Практикуващите лекари питали колко по-рано хората трябва да лягат, за да не се чувстват зле. Отговорът е, че ставането един час по-рано може значително да намали опасността от спад в настроението и депресивни състояния.

Можете просто да лягате или ставате час по-рано. Ако се научите да лягате преди 23 часа, това ще ви бъде много полезно, защото намалява риска от депресия с 40%.

Резултатите от предишни проучвания показват, че совите (хората, които обичат да лягат и стават по-късно) са изложени на два пъти по-висока опасност от депресия от чучулигите (хора, които обичат да стават и лягат по-рано) без значение колко часа е продължил съня. Но разстройствата на настроението могат да окажат влияние върху качеството на съня, затова изследователите не са напълно сигурни на какво точно се дължи това.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари