Ще бъде открита ретроспективна изложба на Иван Веселинов

Ретроспективна изложба под името „Латерали“ на Иван Веселинов ще се представи в галерията на Съюза на българските художници, като официалното откриване ще бъде на 24 юни.

В изложбата „Латерали“ ще има над 200 картини и видеофилми, свързани с кариерата на автора. Експозицията е по повод 90-ата годишнина на Веселинов.

Иван Веселинов е родом от село Крушуна през 1932 г. През 1956 г. завършва ветеринарна медицина, а 12 години по-късно завършва приложна графика в Художествената академия при проф. Александър Поплилов. През 2003 г. получава званието „Почетен професор на Нов български университет“ за своите заслуги към университета и българското анимационно кино.

Веселинов е член на Съюза на българските художници и на Съюза на българските филмови дейци. Автор е на десетки анимационни филми, работи и в областта на илюстрацията и оформлението на различни издания.

Неговото признание като карикатурист се измерва и с отличия като наградата на СБХ на името на Илия Бешков за сатирична графика и карикатура, първа награда от Националната изложба на карикатурата, Специална награда на секция „Карикатура“ на СБХ за цялостно творчество.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари