Тайланд единодушно одобри гей-браковете

Долната камара на парламента на Тайланд единодушно одобри закон, който гарантира равни права при сключване на брак, независимо от пола на партньорите.

Това е последно гласуване за този закон и получава подкрепата на 400 от 415 души в парламента, като едва десет души гласуват против.

Така Тайланд се превръща в първата страна в Югоизточна Азия, която легализира това право и третата в Азия, след Тайван и Непал.

Според новия закон, в гражданските кодекси, думите „мъже и жени“ и „съпруг и съпруга“ ще бъдат заменени с „индивиди“ и „брачни партньори“. Така, независимо от пола на партньорите, всички, сключващи брак, ще имат еднакви права.

Сега законът трябва да премине през Сената, който рядко отхвърля закони, одобрени от долната камара, след което ще трябва да бъде формално одобрен и от краля.

Говорител на правителството и управляващата партия, както и президент на комисията, която проследява закона за брачно равенство, каза, че той е „за всички в Тайланд“ без значение от техния пол и няма да отнеме никакви права на хетеросексуалните двойки.

„С този закон ние искаме да върнем права на ЛГБТ + общността. Ние не им даваме права. Това са фундаментални човешки права, които тази група…беше изгубила.“

Законодателите не променят думите „майка и баща“ с „родител“ както е предложено, така че активисти смятат, че това все пак ще ограничи правата на някои двойки, които искат да отглеждат деца като част от семейството си.

Тайланд като цяло е инклузивен по отношение на хората с различна от преобладаващата сексуална ориентация, но не успява да промени закона досега.

Новото правителство, формирано през миналата година, определи като един от приоритетите си именно закона за брачно равенство.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари