Опазват статуята на Давид от комерсиализация

Статуята на Давид, създадена през 1504 г. от Микеланджело е съществена фигура за италианската култура. Днес обаче, експерти се притесняват, че нейният религиозен и социално-политически смисъл се подкопава от комерсиализацията – хиляди магнити за хладилник, както и друго артикули, изброяващи предимно гениталиите на Давид се продават като сувенири.

Галерията, където се намира статуята, още от 2015 се прицелва в подобни стратегии. Печалбите от сувенири обаче са примамливи, а търсене винаги има. Може да си купите кухненска престилка с фигурата на Давид, както и тениски и фигурки, често изобразяващи статуята в по-нетрадиционен вид.

Прокуратура във Флоренция образува няколко съдебни производства, касаещи културното наследство на Италия, след които се защитават произведените на изкуството от комерсиална употреба в определени случаи.

Под такава защита аса произведения и в други музеи, включително „Витувианския човек“ на Леонардо, Давид на Донатело и „Раждането на Венера“ от Ботичели.

Авторските права върху такива произведения, според закона, се запазват за  период от 70 години след смъртта на автора, след което стават публична собственост, а усилията срещу комерсиализацията предизвикват точно този закон.

Възникват и противоречия, касаещи въпроса доколко институциите, които съхраняват произведенията могат да решават коя комерсиална употреба е допустима и коя не и до колко това ограничава свободата на изразяване.

Италианският културен кодекс е с необичайно голям обхват и в някои случаи прехвърля авторските права върху институцията, която притежава и съхранява творбата. Ватиканът има същите закони относно произведения на изкуството и при злоупотреба, включително и комерсиална употреба, която уронва достойнството, се търси съдебно решение.

В Гърция о т 2020ги ума изискване за разрешение за използване на исторически изображения и локации с комерсиална цел и забрана варианти на изображения, които променят или омаловажават монументите по някакъв начин.

Произведенията в „Лувъра“  обаче е са изцяло публични според френските закони.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари