„Тесла“ уволнява 10 % от служителите си

Компанията „Тесла“ ще освободи от работа 10 % от служителите си. Това става ясно от съобщение, които собственикът на компанията, милиардерът Илън Мъск изпраща на служителите си.

Съкращенията ще засегнат служители по целия свят, като за компанията работят общо 140 хиляди души.

„Няма нищо, което да мразя повече, но това трябва да се направи. То ще ни позволи да сме иновативни и да се стремим към следващата фаза на растеж.“ се казва в съобщението.

В лидерския екип също има промени, след като Андрю Балино, вицепрезидент в компанията, сподели в социалните мрежи, че се разделя с „Тесла“ след 18 години.

Роан Пател, който отговаря за публичната политика и бизнес развитие, също се очаква да напусне.

Според експерти, това показва, че основната фаза на растеж на „Тесла“ е приключила и компанията се сблъсква със сериозни проблеми и отбелязват, че това е по-скоро лоша новина.

Според други анализатори, намаление на разходите се налага поради увеличение на разходите на компанията по инвестиции в нови модели и ИИ системи.

С новите модели електрически автомобили, които идват от Китай, компанията вече отбелязва спад в продажбите.

Данните още не са изнесени, но от „Тесла“ вече обявиха лошите новини.

Съкращенията не са първата мярка за ограничаване на разходите, която компанията предприема. Преди месец „Тесла“ намали производството си в Шанхай, а впоследствие намали работното време в друг завод на компанията в Тексас.

Изглежда, че „Тесла“ започва да усеща и намаленото търсене на електрически автомобили, а целта на Мъск – да произвежда електрически автомобили на достъпни цени, все още изглежда непостижима, макар компанията да не смята да се отказва от нея.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари