Турският дюнер търси защита от Европа

Турция подава молба за получаване на защитен статут за турския дюнер, подобен на този, който получават неаполитанската пица и испанския хамон.

Най-популярната бърза храна в Германия, а и не само, е турският дюнер и сега се търси специална защита за него. Там и в англоговорящия свят добре познатата ни и любима на много хора храна се нарича „дюнер кебап“, произнесено като „донер“  или само „кебап“, докато в България, вероятно поради географска и културна близост, се ползва по-близкото до автентичното му име „дюнер“. Името касае начина на приготвяне на месото.

Турция иска да регистрира името „дюнер“ в Европа, така че то да може да бъде ползвано само за храна, която отговоря на определени методи на готвене и сертифициране на продуктите.

Ако получи разрешение, само големи парчета от говеждо или агнешко „нарязани хоризонтално, на парченца с дебелина 3-5 мм“ могат да бъдат наречени „дюнер“.

Бизнесът с дюнери в Европа се оценява на около 3.5 милиарда евро, се казва в молбата за защита, а тя е подкрепена от Асоциацията на производителите на турски дюнер в Европа, която представлява сектора на европейския пазар от 1996 г.

Защитата, по регламента на ЕС, не свързва продукта с произход, което позволява повече гъвкавост при определяне кои продукти да получат такава защита, но връзката с даден географски регион предполага по-силна защита. Това обаче не е случаят с дюнера, който е „международна“ храна.

Защита на дюнера може да предизвика и спорове, като Гърция твърди, че тя е първата европейска страна, в която започват да се продават дюнери, още през 1922 г., но там се нарича „гирос“.

След приемане на молбата, започва фаза на консултации, която ще продължи три месеца и през която други страни могат да проявят претенциите си към дюнера.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари