Венеция започва да таксува еднодневни туристи

Историческа регулация ще превърне Венеция в първия град в света, който ще таксува туристите, които идват за един ден в града.

Мярката се обсъжда дълго време и е наречена „принос за достъп“, а не просто „билет“. Тя влиза в сила на 25 април в 8 сутринта местно време. Това е пилотен проект, който ще се прилага до средата на юли, след което ще се прецени дали има очаквания ефект.

Всеки, който посети Венеция като турист за един ден в определени, натоварени дни и пристигне в часовете между 8 сутринта и 4 следобед, с изключение на живеещите в региона, ще трябва да плати 5 евро такса.

Туристите, които планират да останат и вечерта, не дължат такава такса, защото тя вече е включена в таксата за настаняване, но те ще трябва да поискат изрично да бъдат изключени от еднодневната такса. Всеки, който посещава града през деня трябва да притежава документ за платена такса или документ, указващ, че е изключен от такса. Местните и хората родени в района няма да плащат.

Справка показва, че от 82 хиляди души, регистрирани, че искат да посетят Венеция на първия ден на новата регулация, около 7 хиляди души са платили таксата. 30 хиляди са гости на хотели, 15 хиляди са служители, 11 хиляди са студенти и около 10 хиляди са местни.

Регистрацията разкрива и друг проблем: 5000 души са посочили, че идват в града, за да ползват собствен имот. Много местни напускат града и отиват да живеят в околностите, за да могат да ползват имотите си за туристи, като така допринасят за огромния брой хора, които посещават Венеция.

Като подготовка за първия ден от мярката, властите поставят пропускателни пунктове на гарите и автогарите, с отделни опашки за местни, изключения и еднодневни туристи. Таксата ще се плаща на 29 конкретни дни до средата на юли, когато се знае, че има най-много туристи, след което резултатите ще бъдат оценени.

Не липсват и критики сред местните, които се страхуват, че така градът ще се превърне в „тематичен парк“ и не одобряват идеята да регистрират гостите на града като такива.

В някои дни градът се посещава от около 100 хиляди души, като жителите са около 50 хиляди.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари