Украинци настояват за свалянето на руски филм от чешки фестивал

В петък започва 56-ия филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия. Украинските режисьори, които са включени в програмата на фестивала започнаха да протестират срещу участието на руски филм. Те написаха писмо до директора Карел Ох, в което твърдят, че ръководството е престъпило обещанието си да не излъчва руски филми.

Украинските кинематографисти са против включването на филма „Капитан Волкогонов избяга“ на режисьорите Наташа Меркулова и Алексей Чупов, който е финансиран от Русия. Той е бил показан и на Венецианкия кинофестивал миналия септември.

„Прожектирането на който и да е филм, финансиран от руското Министерство на културата, в разгара на войната ще изчисти имиджа на Путиновия режим и ще го направи по-силен. Така ще се даде възможност на руската пропагандна машина да получи подкрепа от Европа в момент, когато руската армия избива хиляди невинни, унищожава градове и заедно с тях – техните библиотеки, училища и паметници, опитвайки се да заличи напълно украинската култура.“ – заявяват филмовите дейци в писмото и призовават престижния чешки кинофестивал да „прекрати всякакво сътрудничество с хора и институции, директно или индиректно подкрепяни от руското правителство.“

От фестивала са изразили своята позиция, а тя е, че осъждат действията в Украйна. Но те са далеч от призивите за абсолютно бойкотиране на руската култура. Организаторите на най-престижния кинофестивал в Източна Европа са казали, че винаги подкрепят артистичната свобода на изразяване и искат фестивалът да остане отворен за артисти, чиято работа и обществена позиция стои зад демократичните ценности и принципи. Освен това, много руски кинодейци също критикуват официалната руска политика.

Фестивалът в крайна сметка категорично отказал да свали от програмата руския филм, тъй като според селекционерите в него се съдържат очевидни паралели с нашето време.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари