Украинските спортисти да избягват руснаци и беларусци на Олимпиадата

Националният Олимпийски комитет на Украйна призова украинските атлети, които ще участват на Олимпиадата в Париж това лято, да избягват да общуват с руснаци и беларусци, за да се предотвратят „провокативни действия“

Препоръките включват да се избягва „директен контакт с представители на страните-агресори, който би могъл да доведе до провокативни действия от тяхна страна в Олимпийското село или извън него“

Украинските атлети са помолени и да „не общуват или дискутират в социалните медии с неутралните атлети от Русия и Беларус“ и да не споделят или коментират тяхно съдържание.

Целта е да запазят „колкото се може по-голяма дистанция“ от тях. Препоръчва се и да не се снимат с такива спортисти, „освен ако това не се изисква във връзка със спазване на задължителните правилата на състезанията“, като това касае и церемониите по награждаването.

Друга препоръка е да не „участват в пресконференции, излъчване на живо, интервюта или други събития с неутрални спортисти от Руската федерация и Беларус преди или след състезанията“.

Международния Олимпийски комитет обяви, че руските и беларуски граждани са допуснати до игрите в случай, че изберат да не ползват националните си символи и да се състезават като „неутрални“ спортисти.

Те също щя трябва да докажат, че не подкрепят войната с Украйна и нямат договор с руската армия, а по време на състезанията ще са обозначени като AIN, от френското Athlètes Individuels Neutres.

Киев не подкрепи решението за допускане на такива спортисти до игрите, а Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна дори отиде по-далеч и каза, че това разрешава на Русия да превърне игрите в оръжие.

„Кремъл ще използва всеки руски и беларуски спортист, като оръжие в пропагандата си война.

Призовавам партньорите да отхвърлят това срамно решение, което подкопава принципите на Олимпийските игри.“ каза той в пост в социални медии когато беше обявено решението.

Олимпийските игри ще се проведат в Париж, между 26 юли и 11 август.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари