Украйна иска да прекрати дипломацията със Сирия, а Русия – с нас

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че прекратява дипломатическите си отношения със Сирия. Причина за това стана, че Сирия призна официално независимостта на Донецка и Луганска народна република. От Сирия са заявили, че ще установят контакти с двете републики, за да установят дипломатически отношения.

Зеленски заплаши още, че върху Иран ще бъдат наложени още повече санкции като съюзник на Русия.

Изгонването на 70-те руски дипломати от България създаде много напрежение. Русия обмисля да скъса дипломатическите си отношения с нас, но Министерски съвет започна разпространението на позицията на премиера в оставка Кирил Петков. Тя гласи, че отношенията между Руската федерация и България са дългогодишни, многопластови и с голямо значение. Позицията насърчава диалога между двете страни и признава значението на дипломатическите канали. Тя настоява Руската федерация да преосмисли решението си.

Ето какво още се казва в разпространената позиция:
Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари