Украйна се приближава с една крачка към членство в ЕС

Европейската комисия подкрепи кандидатурата на Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС, което я приближи с една крачка към присъединяването към блока.

„Добра работа беше свършена“ от Украйна, но е необходимо повече, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Украйна трябва да направи „важни“ реформи – относно върховенството на закона, олигарсите, правата на човека и борбата с корупцията, добави тя. Статусът на кандидатка е важна стъпка към присъединяването към ЕС, но целият процес може да отнеме много години.

Препоръката на Европейската комисия все още трябва да бъде подписана от 27-те държави-членки на ЕС, които се срещат, за да я обсъдят следващата седмица. Лидерите на Франция, Германия и Италия вече подкрепиха кандидатурата на Украйна, но решението трябва да бъде единодушно.

Говорейки от Брюксел и облечена в синьо и жълто – цветовете на Украйна – г-жа Фон дер Лайен каза, че украинците са „готови да умрат“ за европейската перспектива.

„Искаме те да живеят с нас в европейската мечта“, каза тя и добави, че Украйна е показала своя „стремеж и решимост да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти“. Но това е условно – Украйна има работа, каза тя, за да гарантира спазването на международното право.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски написа в Туитър, че „историческото решение“ ще доближи „победата“. Съобщението идва ден след като лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния посетиха Киев и подкрепиха кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС – голям вот на доверие за Украйна, че днешното решение е неизбежно.

Междувременно в Русия Кремъл следи много внимателно усилията на Украйна да се присъедини към ЕС.

Развитието „изисква нашето повишено внимание, защото всички сме наясно с активизирането на дискусиите в Европа по темата за укрепване на отбранителния компонент на ЕС“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на редовния си брифинг.

Съседите на Украйна, Молдова и Грузия – и двете бивши съветски нации – също кандидатстваха за членство в ЕС малко след като Русия нахлу в Украйна, загрижени, че други страни, които някога са били част от Съветския съюз, ще бъдат следващите.

Г-жа Фон дер Лайен обяви подкрепа за Молдова – една от най-бедните страни в Европа – да премине към статут на кандидатка, но не и на Грузия.

„Молдова“ е на истински про-реформен, антикорупционен и европейски път“, каза Урсула фон дер Лайен. „Сега Грузия трябва да се обедини политически, за да начертае ясен път към структурната реформа и ЕС“.

Има пет държави, които в момента имат статут на кандидатка за ЕС – Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция. Облечена в цветовете на Украйна, посланието на Урсула фон дер Лайен не беше изтънчено – ЕС иска да покаже солидарност с народа на Украйна.

Препоръката трябва да бъде подписана от държавите-членки, въпреки че след като Франция, Германия и Италия се отказаха от плановете вчера, това изглежда вероятно да се случи. Има обаче и условия, свързани с днешното съобщение; като необходимостта от по-нататъшни съдебни и антикорупционни реформи.

Г-жа Фон дер Лайен настоя, че целият процес ще се извършва „по книгата“. Това потенциално е да сигнализира на страните, които отдавна са в чакалнята, че няма да бъдат несправедливо прескачани.

Но това е и послание към съществуващите държави-членки на ЕС, които като цяло са предпазливи от „разширяването“.

Има брюкселски дипломати, които предупреждават насаме, че макар че е важно да се даде надежда на украинците, има риск това да се почувства като фалшива надежда, ако процесът закъса години по-късно.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари