Унгария с нова сделка за газ от Русия

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че страната очаква да подпише споразумение с Русия за допълнителни доставки на газ в размер на 700 млн.кубически метра до края на лятото.

Между Унгария и Русия се водят преговори за още доставки в допълнение към съществуващия дългосрочен договор.

Унгария е член на Европейския съюз, но продължава т. нар. „прагматични отношения“ с Москва. Това създава напрежение между нея и някои съюзници, които искат да има твърда позиция срещу Русия. Унгария е около 85% зависима от руския газ, а това се противопоставя на идеята за санкции на ЕС върху вноса на руски газ.

Руската компания “Газпром” има 15-годишно споразумение с Унгария, което е подписано миналата година. Според него руснаците доставят 3,5 милиарда кубически метра газ годишно през България и Сърбия и още 1 милиард кубически метра по газопровод от Австрия.

Смята се, че газовите хранилища на Унгария са пълни до около 50% от капацитета си в момента, като покриват 29% от годишното потребление.

Това се случва на фона на решението на ЕС за доброволно ограничаване на потреблението с газ с 15% от страните-членки поради опасения, че Русия може да спре изцяло износа на газ.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари