Успешна трансплантации на свинско сърце

Успешните трансплантации са дело на учените от Нюйоркския университет. Пациентите, на които са били трансплантирани свинските сърца са били в мозъчна смърт. Основната мотивация за смелите операции е недостига на човешки донори.

След извършването на операциите пациентите са наблюдавани, като не са дали индикации за отхвърляне на органа. Важното е да се отбележи, че сърцата са генно модифицирани с цел да се избегнат рисковете за имунната система и те да бъдат отхвърлени. Те са предварително тествани чрез подобрени системи за свински цитомегаловирус, който беше открит в починалия след трансплантацията на същия орган 57 годишен мъж от Мериленд. Счита се че този вирус може да е причината за неуспеха.

Подобен експеримент не е пръв по рода си. През 2021 година отново екип от същия университет трансплантира свински бъбреци на двама мъже в мозъчна смърт. Доктор Монтгомъри казва че провелите се 72-часови експерименти са дали много данни, които ще бъдат от голяма полза.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Ваня Попова

Еколог по образование и разбирания. Моето хоби и страст е да пиша и чета книги, като любимия ми жанр е българските исторически романи.