В Индия започват най-мащабните избори в света

В Индия започна първата фаза на най-мащабните избори в света, като се очаква настоящия премиер Нерендра Моди да успее да спечели исторически трети последователен мандат и да продължи трансформацията на държавата с най-голямо население в света.

В Индия има около 969 милиона гласоподаватели, които ще гласуват в най-големия до момента демократичен избор в историята. Той ще се перовете в 7 фази през следващите 6 седмции, а резултатите ще станат известни след 4 юни, когато започва боренето на бюлетините.

Победа на партията на Моди, BJP, ще означава мнозинство в долната камара на парламента, а това значи задълбочаване на националистките идеи, свързани с Хиндуизма и отдалечаване от светския начин на управление.

Опозицията се състои от алианс от някоко десетки партии, в чиято програма е заложено намаляване на неравенството и подсилване на демократичните институции, за които те смятат, че са в опасност.

През последното десетилетие на власт, BJP е критикувана от групи за човешки права за засилващите се националистки политики и премахване на демократични свободи.

Моди и BJP обаче се радват на невиждана популярност. От 2014 насам, Моди влага сериозни средства в инфраструктурни проекти, като магистрали, електроцентрали, морски проекти и субсидира построяване на жилища за бедните.

„BJP развива страната значително през последните 10 години. Корупцията и престъпленията намаляват. Какво повече може да се каже?“ казва Адития Гарг, на 29 години.

При управлението на Моди, Индия стана страната с най-бързо растяща икономика и започна да се откроява като световна сила.

Въпреки това, в страната продължава да има висока безработица сред младите, а неравенството остава проблем, особено в по-отдалечените райони. Критиците на Моди смятат, че той създава  религиозна поляризация, включително нарастваща ислямофобия и преследване срещу 230-те милиона мюсюлмани в страната.

Моди има намерение да спечели мнозинство в парламента с 400 членове, като вземе 370 места. През 2019 той спечели 303.

Основно в програмата е създаване на работни места и развитие на проекти с фокус върху жените, бедните, младите хора и фермерите. Амбицията е Индия да се превърне в глобален производствен център и да постигне енергийна независимост  до 2047 г.

Индия е петата най-голяма икономика в света, като се изкачва с четири места откакто Моди управлява.

По БВП на галва от населението обаче, Индия се намира на 147 място в света.

Моди иска още Индия да стане постоянен член на Съвета за Сигурност на ООН и да бъде домакин на летните Олимпийски игри през 2036 г., както и да прати астронавт на Луната след историческия успех с кацането от миналата година.

Местата в парламента са разпределени по щати, а гласуването ще е няколко фази, поради броя гласоподаватели – от порядъка на няколко милиона до няколко десетки милиона за щат.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари